W przypadku organizacji wesela bardzo istotną kwestią jest wybór tortu weselnego. Stanowi on dopełnienie udanej imprezy oraz swego rodzaju element dekoracyjny, dlatego też należy odpowiednio dostosować jego kształt, rozmiar, smak oraz ozdoby. Istnieje bardzo wiele elementów ozdobnych, które mogą zmienić zwykły tort w prawdziwe dzieło sztuki. Najczęstszym elementem dekoracyjnym bez wątpienia są toppery. Zazwyczaj wykonane są one z grubego, metalicznego papieru w kolorze złotym lub srebrnym. Toppery mogą zawierać dowolną treść, taką jak inicjały pary młodej lub napis nawiązujący do aktualnie trwającej okoliczności. Toppery stanowią bardzo uniwersalny element dekoracyjny, ponieważ można z powodzeniem stosować je w połączeniu z innymi ozdobami. Wśród pozostałych ozdób można wymienić np. kwiaty, masę cukrową, owoce oraz czekoladę. Jak w odpowiedni sposób udekorować tort oraz dlaczego warto poświęcić tej kwestii nieco uwagi? Wszystkie odpowiedzi poznasz w tym artykule.
Toppery na tort weselny – czym są?
Toppery to ozdoby, które umieszcza się na szczycie tortu. Stanowią one bardzo uniwersalną dekorację, ponieważ mogą one zawierać dowolną treść. Na topperach mogą znajdować się np. inicjały pary młodej, napis „para młoda” lub obrazek nawiązujący do uroczystości. Toppery wykonuje się najczęściej z grubego, metalicznego papieru, jednak coraz częściej można spotkać również toppery wykonane z drewna, eko papieru oraz juty. Toppery można stosować w połączeniu z innymi elementami dekoracyjnymi, dlatego stanowią one ozdobę praktycznie każdego tortu weselnego.

Wybierając toppery na tort weselny należy odpowiednio dostosować treść oraz materiał, z którego są wykonane. Tort powinien bowiem pasować swoim wyglądem do ogólnej dekoracji sali weselnej.
Pozostałe dekoracje tortów
Zdecydowanie najpopularniejszym elementem dekoracyjnym są wspomniane wyżej toppery. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim swojej uniwersalności. Można umieścić na nich dowolną treść, wykonać je z wielu różnych materiałów oraz zastosować w połączeniu z pozostałymi elementami dekoracyjnymi.
Jeśli chodzi natomiast o pozostałe dekoracje, bardzo często do dekorowania tortów używa się masy cukrowej, przy pomocy której można stworzyć wiele różnych kształtów. Masa cukrowa nadaje się do ozdabiania praktycznie wszystkich rodzajów tortów, dlatego cieszy się ona bardzo dużą popularnością oraz uznaniem.
Oprócz masy cukrowej, do ozdabiania tortów często wykorzystuje się również sztuczne kwiaty. Tort ozdobiony w taki sposób potrafi prezentować się naprawdę zjawiskowo, jednak należy pamiętać o tym, że kwiaty, którymi ozdobiony jest tort powinny być takie same, jak kwiaty wykorzystane do ozdobienia sali weselnej oraz kościoła. W ten sposób jesteśmy w stanie zapewnić spójność dekoracji. Do dekorowania tortu weselnego wykorzystuje się kwiaty sztuczne i najczęściej są to storczyki, róże, peonie oraz hortensje.
Oprócz kwiatów do dekorowania tortów wykorzystuje się również czekoladę oraz świeże owoce. Taka dekoracja bardzo dobrze prezentuje się w połączeniu z topperem umieszczonym na szczycie tortu.