Przy organizowaniu wesela, pary narzeczeńskie podejmują wybór dotyczący wódki. Pierwszą kwestią, którą trzeba przeanalizować jest pojemność szklanych butelek. Organizatorzy uroczystości mają do wyboru pojemności: 0,5; 0,7 bądź 1 litra. Najczęściej pary decydują się na wybór mniejszych pojemności czyli 0,5 bądź 0,7 litra. Dzięki temu butelki szybciej będą się opróżniały i dłużej pozostaną chłodne. Ważne jest, aby nie dopuścić do tego, aby alkohol był ciepły.
Jak serwować alkohol weselny?
Kolejną kwestią jest wybór ekskluzywnego szkła do alkoholu. Najlepszym rozwiązaniem jest serwowanie kieliszków o pojemności 0,25 mililitrów. Dzięki temu można mieć pewność, że trunek wystarczy na więcej toastów. Szkło może być umieszczone na eleganckiej nóżce. Wódka na wesele stawiana jest zawsze w kieliszkach tuż przy talerzach gości. Zasady dobrych manier jasno określają, że szkło powinno znajdować się obok prawej ręki biesiadnika, nigdy odwrotnie. Alkohole weselne mogą być oferowane z dozownikami, które ułatwiają nalewanie przezroczystego płynu bądź też mogą być go pozbawione.
Wódka na wesele z personalizowanymi etykietami
Bardzo często szklane butelki posiadają personalizowane etykietki, które świetnie komponują się z klimatem weselnym. Na etykietach może znajdować się zabawne hasło, związane z weselnikami. Oprócz powyższego, wiele par zastanawia się, jakie wódki na wesele będą smakowały gościom? – dowiesz się z artykułu dostępnego na zankyou.pl. Do wyboru są trunki zbożowe, np. alkohole wyprodukowane z żyta, sorgo, pszenicy, jęczmienia czy też kukurydzy. Dużą popularnością cieszą się również alkohole zrobione z ziemniaków, są one często bezglutenowe. Bez wątpienia różnorodność surowców wpływa znacząco na jakość smaku. Organizatorom uroczystości najczęściej zależy na tym, aby alkohole były łagodne w smaku i nie pozostawiały nieprzyjemnego posmaku goryczki.